Obligatiekoning Bill Gross had gelijk met zijn voorspellingen over Duitse staatsleningen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Oorlogstaal bij de Fed. Volgens de Amerikaanse centrale bankier Dennis Lockhart moeten beleggers zich schrap zetten, omdat de centrale bank waarschijnlijk “spoedig een ingrijpende beleidsverandering gaat overwegen.” De verwachting van veel economen dat de Fed in september voor het eerst sinds 2006 de rente gaat verhogen is “redelijk” volgens Lockhart.

De centrale bankier deed ook nog een duit in het zakje met betrekking tot de bijna onverdeeld teleurstellende Amerikaanse macrocijfers van de afgelopen maanden. Volgens Lockhart zal de stagnatie in het eerste kwartaal tijdelijk blijken te zijn. Daarom houdt hij vast aan zien verwachting dat het groeitempo zal aantrekken tot 2,5 tot 3 procent.

2. Dikke pech voor de van zijn troon gestoten obligatiekoning Bill Gross. Gross, de portefeuillemanager bij Janus Capital, heeft namelijk niet geprofiteerd van zijn eigen beleggingsadvies om te speculeren op eeen koersdaling van Duitse staatsleningen. Gross tweette op 21 april dat Duitse staatsobligaties de ‘short van de eeuw zijn’, er aan toevoegend dat het timen van de short (speculatie op koersdaling, red) lastig is vanwege de ECB-aankopen.

Die dag sloot de Duitse 10-jaars rente – de barometer voor de rente in de eurozone – op 0,1 procent. Vanochtend stond de 10-jaars rente eventjes op 0,78 procent, het hoogste niveau sinds eind 2014 (let op dat de rente stijgt als de prijs van een obligatie daalt). Met de 30-jaars rente is het nog veel harder gegaan. Die is sinds de tweet gestegen bijna verdriedubbeld naar 1,35 procent.
Dat is heel erg pijnlijk geweest voor houders van 30-jaars Duitse staatsleningen. De prijs van die extreem langlopende obligaties is sinds 21 april met 18 procent gedaald. Let wel: dat is dus ‘veilig’ staatspapier met de hoogst mogelijke kredietrating.

De timing van Gross’ tweet was dus bijna perfect. Maar de beste man had niet gedacht dat de obligatiemarkt in een korte tijd in een waar bloedbad zou veranderen, zei hij tegen persbureau Bloomberg News. Gross had zich gepositioneerd voor een zijwaarts beweging en een lage volatiliteit in de koers van obligaties. Als gevolg van de scheve positionering is het positieve rendement voor 2015 van Gross’ obligatiefonds in rook opgegaan.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Aandelenbeleggers krijgen ook steeds meer de zenuwen van de slachting in de obligatiemarkt. De AEX is op weg naar het derde verlies op rij en heeft in deze drie dagen krap vier procent verloren. Ten opzichte van de top van 27 april heeft de AEX ongeveer 7,5 procent verloren. Bij een verlies van 10 procent ten opzichte van de top is er sprake van een correctie. Vanwege de verliezen van de afgelopen tijd is de jaarwinst geslonken tot ruim 11 procent.
Wat het Damrak en de andere Europese beurzen parten speelt is de hardere euro. De euro/dollar is sinds medio april met 8 procent gestegen naar ruim 1,13 vandaag. De zwakkere euro was juist een erg grote stimulans voor bedrijfswinsten in het eerste kwartaal.

4. Ook Warren Buffett gaat aan de drones. Spoorwegmaatschappij BSNF, die in handen is van Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, gaat nog dit jaar met drones in afgelegen gebieden spoorrails inspecteren op mogelijke defecten. Volgens persbureau Bloomberg News is BSNF daarmee een van de eerste Amerikaanse bedrijven die voor commerciële doeleinden drones exploiteert waarbij de drones zich buiten het zichtveld van de bestuurder bevinden.

De Amerikaanse luchtverkeerswaakhond FAA verstrekt slechts mondjesmaat drone-vergunningen waarbij de drone niet in de buurt is van de bestuurder. Amazon probeert bijvoorbeeld nog steeds vergunningen hiervoor los te peuteren bij de FAA. Amazon wil namelijk met drones pakjes gaan bezorgen.

5. Siemens hakt weer eens met de bijl in het personeelsbestand, onder meer vanwege de slecht getimede aankoop van oliesectordienstverlener Dresser-Rand. Het Duitse conglomeraat kondigde donderdagochtend met de bekendmaking van de kwartaalcijfers aan nog eens 4.500 banen te schrappen. In de afgelopen zes maanden had Siemens al een ontslagronde van 9.000 banen bekendgemaakt. Daarbij gaf het Amerikaanse Dresser-Rand aan bijna 10 procent van zijn ruim 8.000 werknemers op straat te zetten. Siemens rondde in september vorig jaar de overname van Dresser-Rand af. Sindsdien is de prijs van olie met bijna een derde gedaald.

6. ING’s kwartaalcijfers zijn gematigd positief ontvangen. ING’s onderliggende winst steeg afgelopen kwartaal met ruim 40 procent naar 1,66 miljard euro dankzij hogere rentebaten en meer omzet bij de geld- en kapitaalmarktdivisie. Bovendien reserveerde ING minder voor de stroppenpot met slechte leningen en andere giftige activa.

Topman Ralph Hamers zei dat de kredietverlening over de gehele linie begint te stijgen en dat bedrijven wat meer geneigd zijn om te investeren, maar wees er tegelijkertijd op dat het economisch herstel nog in zijn kinderschoenen staat. Afgelopen kwartaal ING’s kredietverlening bij de kernactiviteiten in een geannualiseerd tempo van 5,3 procent, wat goed nieuws is voor ECB-president Draghi, die met man en macht probeert de kredietverlening op gang te krijgen.

7. Volgens het CBS is Nederland op het nippertje uit deflatie. De jaarlijkse volgens de EU-definitie geharmoniseerde inflatie was onveranderd in april. In maart daalden consumentenprijzen nog met 0,3 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. De stabilisatie van consumentenprijzen is met name het gevolg van de verdere uitbodeming van de olieprijs. Een vat Brent olie stond op het dieptepunt op 13 januari op 45,19 dollar. Inmiddels is de prijs gestegen naar ruim 68 dollar per vat. Onderliggend – exclusief voedsel en energie – is er alleen sprake van inflatie omdat de huren de pan uit rijzen. Huurprijzen stegen vorige maand met ruim 4 procent. 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl